Over mij als Kind & Ouder

Terugkijkend in mijn dagboeken van vroeger lees ik de volgende wens: “Is er iemand die mij begrijpt, helemaal voor mij alleen?”

Een ‘verlangen’ van een spontaan en vrolijk meisje van 10 jaar, die door een veelheid aan prikkels en emoties werd overspoeld. Angst, verdriet, in de steek gelaten voelen en ook verliefdheid, intense vreugde , jaloezie ik kon er heel druk van worden zowel van binnen als van buiten.

Wanneer de omgeving me dan tot rust maande voelde ik me vaak onbegrepen en kon ik weer heel driftig en boos worden of trok ik me juist terug op mijn kamer met ingehouden woede. Ik had het gevoel dat ik er alleen voor stond, dat niemand me begreep

Van hooggevoeligheid of prikkel-gevoeligheid had nog niemand in die tijd iets gehoord. Het was een andere tijdsgeest. Praten over gevoelens was nog geen gemeen goed. Gelukkig is dat nu anders!

Pas op latere leeftijd kwam ik tot de ontdekking dat die ‘gevoelige kant” in mij een enorme kracht is. Ontdekte ik mijn eigen wijze om hier mee om te gaan. Dit veranderde mijn leven. Door zelfontwikkeling, persoonlijke begeleiding, opleidingen en cursussen, leerde ik compassie voor mezelf te hebben, op mijn intuïtie te vertrouwen en goed voor mezelf te zorgen. Mijn gevoeligheid is nu mijn kracht. Hoe fijn was het geweest als ik dit als kind al had kunnen leren.

Over mij als ouder

Nu 30 jaar later ben ik moeder van drie (gevoelige) kinderen, twee jongens en een meisje.  De weg die ik heb afgelegd begint nu zijn vruchten af te werpen. Door mijn ervaringen als kind en mijn eigen groeiproces kan ik zien wanneer mijn kinderen worstelen en leer ik steeds beter aanvoelen wat ze nodig hebben.

En ja, ook ik leer het ouderschap met vallen en opstaan. Het ouderschap blijft uitdagend, verrassend en intensief. Ik verwonder me dagelijks over mijn drie kinderen, hun vindingrijkheid, puurheid en nieuwsgierigheid. Daar kan ik volop van genieten. En ook stellen ze me dagelijks met hun intense gevoelens en gedrag op de proef.

Het ouderschap heeft mij hierdoor mooie kansen geboden voor mijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Je kind is vaak een spiegel van jezelf en wanneer jij jezelf liefdevol in deze spiegel aankijkt en er mee aan de slag durft te gaan, pluk niet alleen jij, maar ook je kind daar de vruchten van!”

Lees meer over mij als professional.