Voor ouders

Als opvoeden even niet vanzelf gaat.

Als ouder wil je dat het goed gaat met je kind. Dat het zich gelukkig en veilig voelt, moeilijkheden overwint en dat jij steun en troost kan en mag bieden wanneer het nodig is. Als het stroef gaat tussen jullie kan je dat verschrikkelijk raken. Je kind raakt je dieper dan wie ook.  Zijn onderstaande situaties voor jou herkenbaar?

Je kind is somber en trekt zich terug in zichzelf.

“Ze lijkt zo somber trekt zich terug en speelt niet meer met vriendinnen. Je ziet dat je gevoelige kind stilletjes voor zich uit staart. Je merkt dat ze al een tijdje stiller is dan je van haar gewend bent.  Ze trekt zich terug op haar kamer en het kost ontzettend veel moeite om contact met haar te maken. Je ziet een traan maar woorden komen er niet. Ze wil dat je haar met rust laat. Jij vind dit lastig, je wil zo graag helpen maar ze laat dit niet toe.  Wat je ook probeert je krijgt geen contact.”

De impasse doorbreken met kindertherapie.

Hij komt driftig en boos thuis, is weggelopen van school. Hij vertelt je met tranen van woede dat de (“X”) juf weer boos was, omdat hij iemand had geslagen. Met gebalde vuisten vertelt hij dat de ander begon en de juf helemaal niet vroeg waarom ik moest slaan. En die ander mag gewoon terug naar de klas terwijl hij moest blijven? “Dat is niet eerlijk” roep hij. Wanneer je rustig vraagt naar zijn reden waarom hij ging slaan, ontploft hij en schreeuwt:  “Jij snapt mij ook nooit!”  Er is geen normaal gesprek te voeren. Zelf merk je dat je geïrriteerd raakt door zijn toon, je komt er maar niet doorheen. Het escaleert en uiteindelijk loopt hij boos weg en zit jij met een machteloos gevoel.

*NB: waar hij staat in de tekst kan ook zij worden gelezen en andersom.

Je kind is druk en driftig en heel explosief.

Natuurlijk zijn er nog veel meer situaties te bedenken. De kern is dat kinderen zich naar en onbegrepen voelen en ouders gefrustreerd of machteloos.  Deze gevoelens versterken elkaar vaak en voordat je het weet ben je in een vicieuze cirkel beland.  Deze cirkel kun je doorbreken met integratieve kindertherapie.

Kindertherapie is zeer geschikt om je kind weer op weg te helpen, ook jij als ouder speelt hierin een hele belangrijke rol.

Hoewel we weten en vaak ook voelen dat opvoeden een van de mooiste en meest vervullende taken is die je kunt hebben, is het toch ook moeilijk en soms zelfs heel frustrerend. Zeker met kinderen die extra gevoelig zijn.

En als het stroef gaat met je kind grijpt dat jou aan. Logisch, je kind raakt je dieper dan wie ook. Uiteindelijk kun je er zelf zo gefrustreerd, geïrriteerd, boos, bezorgd of verdrietig over worden, dat je merkt dat je in het bekende cirkeltje rond draait.

Iedere dag maak je opnieuw keuzes en neem je beslissingen in het belang van je kind. Maar wat zijn de juiste? Waar kun je heen als je het zelf ook even niet meer weet…?

Als ouder ben je een onmisbare schakel in het veranderproces

Als co-coach leer jij je kind thuis te ondersteunen met de inzichten en tips uit onze gesprekken. Zodat wat tijdens de therapie in gang is gezet,  thuis verder kan gaan. Daarom vraag ik beide ouders om bij alle oudergesprekken aanwezig te zijn.  In deze gesprekken bespreken we hoe jullie als ouders in de opvoeding staan, waar jullie zelf tegenaan lopen en lastig vinden.

  • Wil je je meer bewust worden van jouw manier van opvoeden?
  • Wil je meer inzicht in de belevingswereld van je kind en weten wat het nodig heeft?
  • Wil je beter worden in het stellen van grenzen?
  • Ben je er klaar voor om weer meer plezier in huis te creëren?  

JA ik wil contact

Benieuwd naar wat andere kinderen en hun ouders aan de begeleiding bij EigenWyze hebben gehad? Lees dan hier hun ervaringen met mij