Ouderbegeleiding

Je hebt veel invloed op je kind, al lijkt dat in eerste instantie niet altijd zo!

De afgelopen jaren heb ik al veel kinderen met hun ouders mogen begeleiden met verschillende achtergronden, uiteenlopende karakters en allerlei problemen. Veel ouders worstelen met specifiek gedrag van hun kinderen. Kinderen vertellen met hun gedrag aan hun ouders waar ze behoefte aan hebben, wat hun interesses zijn en hoe het met ze gaat.  En als ouder probeer je af te stemmen op dit gedrag. Soms is het gedrag erg lastig, waardoor het je als ouder niet meer lukt om de juiste afstemming te vinden. Vanuit liefde en betrokkenheid voor je kind, pas je je eigen gedrag aan om de situatie om te buigen, maar dat levert ook niet altijd het gewenste resultaat op.

Graag kijk ik met je mee wat wel kan werken.

  • Samen gaan we op zoek naar wat je kind wil vertellen met zijn gedrag. Gedrag heeft immers altijd een reden. Met mijn kennis en ervaring kan ik je helpen je in te leven in je kind en het gedrag vanuit het perspectief van je kind te bekijken. Dit zorgt vaak voor meer begrip.
  • Vanuit dit begrip krijgen we zicht in wat je kind van jou als ouder nodig heeft.
  • We kijken ook naar situaties die wel goed gaan. Ook daar liggen veel antwoorden.
  • Want, wanneer je bewust bent hoe het komt dat het goed gaat, kun je dat ook gebruiken in de lastige momenten.
  • We zoeken altijd naar een aanpak die bij jullie allebei past.

Bijna alle ouders waren opgelucht na één of twee gesprekken. Door meer inzicht in hun eigen gedrag, gedachten en gevoel en dat van hun kind verbeterde de band met hun kind.

Zoals ik aan de kinderen in de sessie vertel: “Je kunt een ander (zijn gedrag) niet veranderen maar wel hoe jij daar mee omgaat”. Verrassend genoeg zul je ontdekken, dat als jij beweegt, beweegt je kind vanzelf mee.