Onthaasten en meer genieten!?

SJEFKE KOM NOU!!”     Samen met Sjefke, onze logeer labrador, loop ik door de wijk. Mijmerend over een pakkend einde voor mijn blog over “quality time” voor ouders en hun gezin. Onthaasting……ik loop helemaal vast.

Dan sta ik stil en wil voor de 7e keer aan de riem van Sjef trekken. KOM NOU! floept er bijna uit. En in een flits wordt het me duidelijk. Het lijkt net alsof ik in een spiegel kijk.

Practice what you preach my darling’ ….de beste stuurlui ……

Hoe kan ik als kindertherapeut geloofwaardig schrijven over onthaasten wanneer ik zelf niet eens rustig met de hond door de wijk kan lopen. Een tweede ingeving tovert een glimlach op mijn gezicht. Hierdoor ontspan ik me pas echt. Ruimhartig lach ik om mezelf en ben direct in het hier en nu. Lachen is vaak de beste manier om te ontladen. Ik kijk vervolgens me heen en zie hoeveel bijen er in de berm rondvliegen. Die had ik eerder nog niet gezien of gehoord. Ik kijk hoe Sjefke zijn ding doet, eigenlijk net als een kind genietend van de dag en in het moment. Kinderen leven trager, meer stapvoets, en beleven de wereld in een tempo dat ze kunnen bewonderen en ontdekken.

Ik vraag mezelf af: Waarom doe ik dat niet? Waardoor hebben we altijd zo’n haast?

We leven met ons hoofd in plaats van ons hele lijf en zijn de vaak de hele dag door van alles aan het regelen. Zeker nu we weer alles kunnen en mogen hebben we het ontzettend druk met werk, gezin, huishouden, familie, vrienden, clubjes en de hele online wereld. De weekenden zitten weer vol met sportwedstrijden, feestjes en andere sociale afspraken. De to-do lijstjes groeien ook in mijn hoofd explosief. De vraag is wat levert het ons op?

Rust en ‘quality time. ’ Willen we dat niet allemaal?

En toch, vaker dan ik wil, laat ik mijn kinderen wachten als ze om mijn aandacht vragen of samen iets met me willen doen:

“Nu even niet”… “strakjes…dan  heb ik tijd

en wanneer het dan strakjes is ……. moet ik vaak alweer aan de slag met de voorbereiding van het avondeten of is het tijd om naar bed te gaan. 

Meer tijd doorbrengen met je kind, maakt je gelukkiger en je gezin ook!

Een collega kindertherapeut vertelde me over onderzoeken waaruit blijkt dat gerichte aandacht van ouders voor hun kind(eren) leidt tot minder gedragsproblemen en socialer gedrag van hun kind. Natuurlijk weten we en begrijpen we dit allemaal. Het is alleen zo verschrikkelijk moeilijk om uit die ratrace te blijven.

Wanneer je merkt dat je weer meer overleeft in plaats van leeft, kijk dan naar je kind. Kinderen hebben aandacht voor alles om zich heen, alleen niet voor opschieten.  Waarom zouden ze? Wat levert dat op?

Ze genieten onderweg naar school van de reis, bewonderen elk dingetje die ze tegenkomen, een vlinder een bloem of een schommel die beweegt omdat er net kind uit is gesprongen. Kinderen leren en ontdekken continue, daar hebben ze school niet voor nodig. En die houding maakt hun perfect gelukkig. Toch hebben wij maar steeds haast.

Is je kind niet de beste onthaaster die er is?!

Voor je kind is tijd nog een gek begrip. Ze leven in het hier en nu. Wanneer jij als ouder zelf beseft dat een keuze hebt om vaart te minderen kun je samen met je kind meer genieten.

Tips om meer te genieten: 

  1. Kijk ‘s-morgens eens in de spiegel en vraag aan jezelf: “Waar wordt jij vandaag blij van?”
  2. Lach om jezelf en je eigen blunders ,humor is de beste manier om te ontspannen.
  3. Laat aan je kinderen zien dat fouten maken erbij hoort. Iedereen kan het en doet het. Zelfs hun ouders.
  4. Je maakt het leven luchtig en vrolijker door vaker te lachen om wat mis gaat.
  5. En als laatste, probeer wat vaker door de ogen van je kind naar de wereld te kijken.

Lukt het jou om te leven en genieten als een kind?  Ze zijn de beste onthaasters die er bestaan.